Το Ιδανικό Κλίμα της Κύπρου

Το νησί της Αφροδίτης με τους πολλούς επίδοξους κατακτητές και πηγή εκθειασμού από Έλληνες και ξένους συγγραφείς και ποιητές, εξακολουθεί να εγείρει το ενδιαφέρον ντόπιων και ξένων που θέλουν να θαυμάσουν τις ομορφιές της Κύπρου από κοντά.

Υπέροχο κλίμα

Το κλίμα της Κύπρου θεωρείται ιδανικό με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται μεταξύ 9 – 20 βαθμών τους χειμερινούς μήνες, ενώ το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες εκτοξεύονται και οι πανέμορφες παραλίες του νησιού αποτελούν ιδανικό καταφύγιο.

Η Κύπρος είναι ένα νησί που βρίσκεται στη ΝΑ Μεσόγειο και το κλίμα της χαρακτηρίζεται ως Μεσογειακό. Τα καλοκαίρια είναι ζεστά και οι χειμώνες ήπιοι. Η ηλιοφάνεια του νησιού ξεπερνά αυτή μιας μέσης Ευρωπαϊκής χώρας και μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 3500 ώρες τον χρόνο.

Πλεονέκτημα του Μεσογειακού της κλίματος είναι και το γεγονός ότι το καλοκαίρι φτάνει στο νησί λίγο πιο νωρίς συγκρητικά με τα γειτονικά ελληνικά νησιά. Πολλές φορές, η Κύπρος λόγω των πρώιμων καλοκαιρινών συνθηκών “κλέβει” αρκετό τουρισμο από τις γύρω περιοχές.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες, οι οποίες πολλές φορές συνοδεύονται και από ψηλά ποσοστά υγρασίας, παρατηρούνται κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο με μέση θερμοκρασία τους 35 βαθμούς, ενώ πολλές φορές το θερμόμετρο μπορεί να σκαρφαλώσει ακόμα και στους 40 βαθμούς.

Οι ιδανικότερες θερμοκρασίες για όσους θέλουν να επισκεφθούν το νησί, χωρίς να τσουρουφλιστούν από τον καυτό ήλιο, σημειώνονται κατά τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Οκτώβριο και Νοέμβριο, όπου το θερμόμετρο κυμαίνεται μεταξύ 21-23 τη μέρα και πέφτει στους 11-14 τα βράδια. Μάλιστα, αυτούς τους μήνες παρατηρείται και η μέγιστη ηλιοφάνεια, παρόλο που τον Νοέμβριο η μέρα έχει αρχίσει να μικραίνει σημαντικά.

Οι βροχές στην Κύπρο, ακόμη και κατά τους χειμερινούς μήνες, είναι ελάχιστες. Δυστυχώς, πολλές χρονιές η Κύπρος έχει αντιμετωπίσει αρκετά μεγάλες περιόδους ανομβρίας. Περίοδοι με έντονες βροχοπτώσεις παρατηρούνται κάθε 5 – 7 χρόνια.

Σε γενικές γραμμές, το κλίμα της Κύπρου είναι εξαιρετικό και αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης για τους τουρίστες.